Accra

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 9 de setembre de 2021

Accra és la major ciutat de Ghana i la seva capital des de 1877. És al seu torn la capital de la regió de Gran Acra, i del districte de la zona metropolitana d’Accra el mateix que el centre administratiu, de comunicacions i econòmic de país. Al voltant del 70% de la capacitat de manufactura nacional es troba en aquest districte. Alberga edificis que mostren la transició des dels suburbis de segle XIX fins a la moderna metròpoli que és avui dia.

La ciutat té 185 km² d’extensió i disposa de 2.450.000 habitants segons el cens de 2010 (4.010.054 a l’àrea metropolitana, que és de 200 km², aproximadament). En ella, hi ha llocs de cultura i educació com el Museu i el Teatre Nacional, el mausoleu de Kwame Nkrumah i la Universitat de Ghana, situada a Legon, a 14 km al nord.

Crida Accra en anglès, aquest nom prové de l’akànic Nkran, i del dagbani Ankara. En twi, nkran significa ‘formigues’, juny 5 i es refereix a el poble Ga-Adangbe per les seves qualitats migratòries i marcials, similars a les de la marabunta; de fet, els formiguers, que abundaven a la zona, 7 eren vistos com a llocs sagrats i un enllaç entre el món humà i el inframón. Al mateix temps, l’ús de la paraula formiga per part dels akan indicava una visió dels invasors ga com una plaga la forma Acra, originalment Akra, és la versió europea del nom popularitzada durant el domini colonial.

La forma recomanada per la ASALE és Acra

L’economia està basada en les comunicacions, la construcció, el transport, els serveis financers i de govern i el sector primari, sobretot la pesca.

La indústria a la ciutat es troba en la seva gran majoria a la zona metropolitana i disposa de plantes de processament de cacau, indústries químiques, fàbriques de ciment, foses d’alumini, plantes siderúrgiques i de refinació de petróli

Als afores de la ciutat es troben dues escoles secundàries, l’Escola Secundària de Achimota (també anomenada Motown) fundada el 1924 i oberta en 1927, i l’Escola Secundària dels Nois Presbiterianos (també anomenada Preseg).

A prop d’aquestes dues escoles es troba la primera institució d’educació terciària de Ghana, la Universitat de Ghana que està localitzada a 13 quilòmetres al nord de Legon. Recentment es va realitzar una altra institució terciària, la Universitat Ashesi.

Font: wikipedia