Abuja

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 24 de setembre de 2021

Abuja, popularment, també se la coneix amb el nom “Ciutat bella”, és la capital i la segona ciutat més poblada de Nigèria, només per darrere de Lagos. Està situada al centre de país, i té una població de 778.567 habitants, segons el cens de l’any 2006, arribant a aconseguir més d’un milió a la seva àrea metropolitana. És una ciutat planificada que es va començar a construir en 1976, en un lloc triat per la seva centralitat, els seus fàcils accessos i el seu clima benigne. Administra un territori de 7.315 km². La ciutat compta amb aeroport.

Geogràficament, es destaca Aso Rock, un monòlit de 400 metres creat per l’erosió de l’aigua. La seu de Govern, l’Assemblea Nacional, el Tribunal Suprem i la major part de la ciutat s’estenen al sud d’aquesta roca.

Entre els punts d’interès, destaquen la Mesquita Nacional Nigeriana, el Centre Cristià Nacional de Nigèria i el parc Millennium. L’Aeroport Internacional Nnamdi Azikiwe és a prop de la ciutat. Abuja és coneguda per ser la ciutat més ben planificada d’Àfrica, així com per ser una de les més saludables i cares. No obstant això, la població en els barris semidesenvolupats viu en assentaments informals, com Karu, construït per albergar a les classes treballadores de la capital i a les famílies amb baixos ingressos, on no hi ha aigua corrent, sanitat ni electricidad.

Abuja, és una ciutat planejada per ser la capital de Nigèria. Pren el seu nom de la propera ciutat d’Abuja (avui Suleja, estat del Níger), la qual fou fundada amb aquest nom per Abubakr Jatau donen Ishaqu, segon rei de Zazzau en 1828, després de la Jihad Fulani. Jatau tenia el sobrenom d’Abu Ha, literalment “Abu, el vermell”, en al·lusió al seu cutis clar. El nom de la ciutat evoca el del seu fundador. Després del trasllat de la capital, l’antiga Abuja va passar a cridar Suleja (pel descendent d’Abuja, l’emir Suleiman NuBarao). Abuja és la forma recomanada en català tenint en compte la pronunciación

La ciutat d’Abuja es troba al centre de país, prop de la confluència dels rius Benue i Níger, en una regió de sabana. Als afores de la ciutat, es troba un enorme monòlit de 400 metres d’alçada, format per l’erosió de l’aigua. “Aso” significa “victoriós”, en el llenguatge dels asokoro, el nom significa “la gent de la victòria”. En Aso Rock, es va produir la Declaració d’Aso Rock, el 2003, emesa pels caps de govern de la Mancomunitat Britànica de Nacions, durant la trobada que va tenir lloc a la part de la ciutat propera al monòlit. En ella, es van reafirmar els principis de la Mancomunitat, segons s’havien detallat en la Declaració de Harare, però es va determinar la “promoció de la democràcia i el desenvolupament” com una prioritat de l’organització.

Font: wikipedia