Maputo

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts, 12 de març de 2022

Maputo és la capital i ciutat més gran de Moçambic, així com el principal centre financer, empresarial i comercial del país. Està situada a la riba occidental de la badia de Maputo, a l’extrem sud del país, a prop de la frontera amb Sud-àfrica i Suazilàndia. Fins al 13 de març de 1976 la ciutat va ser cridada Lourenço Marques en honor a l’explorador portuguès del mateix nom.

El municipi té una àrea de 346,77 km²i una població de 1 080 277 habitants (cens de 2017). La seva àrea metropolitana, que inclou el municipi de Matola, té una població de 1 766 823 habitants segons el cens de 2007.

La ciutat compta amb els serveis de l’aeroport de Maputo, el més gran del país. La seva economia gira al voltant del port, el cotó, el sucre, la cromita, la sal, la copra i la fusta són les principals exportacions. A la ciutat també es manufacturen ciment, ceràmica, mobles, calçat i cautxú.

La ciutat de Maputo està localitzada al sud de Moçambic, a l’oest de la badia de Maputo, a l’estuari d’Esperit Sant on desemboquen els rius Tembe, Umbeluzi, Matola i Infulene. Està situada a una alçada mitjana de 47 metres.

El municipi posseeix una àrea de 346,77 km², limita al nord amb el districte de Marracuene, al nord-oest amb el municipi de Matola, a l’oest amb el districte de Boane i al sud amb el districte de Matutuíne, tots pertanyents a la província de Maputo. La ciutat està situada a 120 km de la frontera amb Sud-àfrica ia 80 km de la frontera amb Suazilàndia, a prop de la ciutat de Namaacha

Maputo posseeix un clima tropical de sabana. El període més calorós de l’any comprèn de novembre a abril i el més fred de maig a octubre. L’època amb més precipitacions es dóna als mesos d’estiu, entre el novembre i el març.

La humitat relativa mitjana és del 78,5% amb pocs canvis durant l’any. Els mesos de més humitat són febrer i març, amb 81 i 80,5% respectivament, i els mesos amb la humitat més baixa són juny i juliol, amb 75 i 76% respectivament.

Font: wikipedia