Lilongüe

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 7 de març de 2022

Lilongüe és la capital i major ciutat de Malawi. La ciutat es troba a la Regió Central, a la vora del riu Lilongüe, a prop de la frontera entre Malawi, Moçambic i Zàmbia. La seva població estimada és de 781.538 habitants (2012).

Va ser fundada el 1947 com a centre agrícola. El 1974 va ser triada per reemplaçar Zomba com a capital a causa de la seva posició al centre del país.

La ciutat està dividida en dues parts, la “ciutat vella” plena de mercats, botigues i altres serveis i la “ciutat nova” on es troba la seu del govern, ambaixades i grans superfícies comercials. Per Lilongüe passa la principal autopista de nord a sud de Malawi, la M1.

Lilongüe compta amb els serveis de ferrocarril prestats per Malawi Railways i autobusos per Shire Bus Lines. També compta amb autobusos i minibusos urbans entre el nucli antic (Old Town en anglès), el centre de la ciutat (City Centre), l’aeroport Internacional Kamuzu, i amb altres ciutats com Mzuzu i Blantyre.

Es poden trobar taxis als hotels i al carrer Presidential Way, al nord de la zona comercial de City Centre Shopping Centre. El trànsit a la majoria dels carrers sol estar congestionat, i la majoria dels habitants prefereixen anar caminant o amb bicicleta.

L’aeroport Internacional Kamuzu, situat a uns 35 quilòmetres al nord de Lilongüe, a Lumdazi, ofereix vols cap a Sud-àfrica, Kenya, Dubai i Etiòpia.

La ciutat té nombrosos barris coneguts com a Àrees. Aquestes estan numerades, els números de les quals van de l’u al cinquanta o més conforme la ciutat va creixent. El centre de la ciutat (City Centre) no està numerada. La numeració no indica cap tipus d’ordre ja que no s’han numerat de forma consecutiva. Les àrees més importants són:

City Centre és la zona més moderna i desenvolupada de Lilongüe. En aquesta zona es troben molts bancs, com l’Standard Chartered, National Bank of Malawi, NedBank o el Reserve Bank of Malawi, ambaixades, hotels, oficines d’aerolínies, com ara la South African Airlines, Ethiopian Airlines, British Airways o Kenya Airways, i oficianes d’empreses internacionals.

Àrea 2, que comprèn el nucli antic o Old Town, al nord d’A1. A prop del centre de la ciutat, és una floreeixent zona comercial, freqüentada sobretot pels habitants locals. S’hi poden trobar botigues de roba, menjar local, comestibles d’estil occidental, accessoris de bicicletes i cotxes, materials per a la construcció, etc. En aquesta zona hi ha el principal mercat de la ciutat, dues importants mesquites i una estació de minibusos.

Àrees 3 i 9, parteix de l’Old Town, a l’oest d’A1. Al costat oest del riu Lilongüe són zones residencials de la classe alta, amb bars per a residents estrangers, bons hotels, botigues i restaurants d’estil occidental i clíniques privades.

Àrea 47. En aquesta zona es troba l’African Bible College i la seva econòmica clínica missionera en què solen treballar metges nord-americans. Compte amb el petit estadi de Silver Stadium. El centre de Children of the Nations té la seu a l’African Bible College.

Les àrees 6, 12, 11, 43, 10 i 44 tenen una baixa densitat de població. Les àrees 15 i 18 tenen una densitat mitjana. En particular, l’Àrea 15 compta amb uns 250 xalets i cases per a la classe mitjana.

Les àrees esmentades a dalt són força tranquil·les, segures i modernes, però la molts dels habitants de Lilongüe viuen en cases de baixa qualitat, sovint sense electricitat o aigua corrent.

Font: wikipedia