Ciutat del Cap

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 21 de febre de 2022

Ciutat del Cap és la segona ciutat més poblada de Sud-àfrica, després de Johannesburg. Fa marxada del municipi metropolità de la Ciutat del Cap. És la capital de la Província Occidental del Cap, així com la capital legislativa de Sud-àfrica, on s’ubiquen tant el Parlament Nacional com moltes altres seus governamentals. Ciutat del Cap és famosa pel seu port, així com per la seva conjunció natural de flora, la Muntanya de la Taula i Punta del Cap. És també la destinació turística més popular d’Àfrica

Situada a la Badia de la Taula, es va desenvolupar originalment com a estació de proveïment per als vaixells de la Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals, que viatjaven a Àfrica Oriental, Índia i Àsia, més de dos-cents anys abans de l’obertura del Canal de Suez a 1869. L’arribada del navegant neerlandès Jan van Riebeeck el 6 d’abril de 1652 va significar l’establiment del primer assentament europeu a l’Àfrica subsahariana. Ràpidament va superar el seu propòsit original com el primer lloc d’avançada al Castell de Bona Esperança, convertint-se en el centre econòmic i cultural de la Colònia del Cap. Fins a la febre de l’or de Witwatersrand i el desenvolupament de Johannesburg i Durban, Ciutat del Cap era la ciutat més gran de Sud-àfrica.

Des del 2007 la ciutat té una població estimada de 3,5 milions d’habitants. La seva superfície de 2.499 quilòmetres quadrats la converteix en una de les ciutats més extenses del país, amb una densitat demogràfica comparativament baixa de 1.425 habitants per quilòmetre quadrat.

A Robben Island (lit. “illa de les foques”), una illa molt propera a Ciutat del Cap, va estar pres durant 27 anys el líder del moviment antiapartheid i Premi Nobel de la Pau, Nelson Mandela.

Des de la fi de l’Apartheid, Ciutat del Cap es manté com la plaça forta de l’oposició política a l’ANC, essent l’única gran ciutat governada per l’oposició. Ciutat del Cap ocupa el 85è lloc entre 215 ciutats del món pel seu nivell i qualitat de vida, sent la 1a ciutat de Sud-àfrica i d’Àfrica (segons aquest rànquing realitzat pel Mercer Human Resources Consulting) i la seva alcaldessa Helen Zille va ser nomenada millor alcalde de 2008 (en els seus tres anys de govern el PIB de la ciutat va créixer en un 12%, la delinqüència va baixar en un 90% i la desocupació va caure del 21 al 18%).

Ciutat del Cap és una de les ciutats més multiculturals del món, reflectint el seu rol com a més destí per a immigrants i expatriats de Sud-àfrica. La ciutat va ser nomenada Capital Mundial del Disseny el 2014 per l’International Council of Societies of Industrial Design. El 2014, Ciutat del Cap va ser nomenat el millor lloc del món per ser visitat pel New York Times i el Daily Telegraph.

Font: wikipedia