Mbabane

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. ´Les Corts -13 de febrer de 2022

Mbabane és la capital administrativa de Suazilàndia i del districte de Hhohho. Està situada al nord del país i és la segona ciutat més gran de Suazilàndia amb una població de 61.794 habitants (estimació per a 2010).

Està situada a 23 km al sud de la frontera d’Oshoek amb Sud-àfrica, al nord-oest del país. Està localitzada a les Muntanyes Mdimba a la vora del riu Mbabane a uns 1200 metres d’altitud.

Va créixer al segle XIX al voltant de la residència del Rei Mbandzeni (besavi de l’actual rei) i es va desenvolupar com a capital administrativa durant la dependència britànica entre 1903 i 1968 després que es traslladés la capital administrativa des de Manzini. Mbabane va ser fins al moment de la independència de Suazilàndia del Regne Unit el 1968 la capital de l’antic districte homònim.

És el centre administratiu i comercial de tota la regió. Hi ha mines de mineral de ferro i estany a la zona. El 1964 es va inaugurar una línia de ferrocarril amb Moçambic amb l’objectiu de poder exportar el mineral de ferro que es produeix. Aquesta producció ha cessat pràcticament des de finals dels 70.

Mbabane és la seu de la Universitat Waterford-KaMhlaba integrada a la xarxa United World College d’Àfrica del Sud.

Tot i que la llengua principal és el suazi, l’ús de l’anglès és comú per als negocis i els tràmits administratius. La ciutat i el país prosperen gràcies al turisme i l’exportació de sucre.

Mbabane està organitzat en dues tinkhundles:

Tinkhundla de Mbabane Est: Fonteyn, Sidwashini, Maqobolwane, Mntulwini, Mcozini, Mncitsini, Corporation i Gobholo.
Tinkhundla de Mbabane Oest: Dividit a Bahai, Mangwaneni i sis zones numerades de l’I al VI.

L’aeroport més proper és l’aeroport de Manzini. South African Airways té vols amb Johannesburg i es pot viatjar fàcilment a Suazilàndia des de Sud-àfrica i Moçambic.

Molts minibusos connecten Maputo i Manzini amb Mbabane i també hi ha servei regular d’autobusos entre Johannesburg i Durban.

És possible també arribar amb cotxe propi a través de camins de terra i diverses gasolineres i botigues a les principals carreteres.

La temperatura mitjana és de 10 °C al juny i de 22 °C al gener.

Font: wikipedia