Mamoudzou

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 22 de gener de 2022

Mamoudzou és una comunitat que es comença a desenvolupar després de 1860 per ajudar la ciutat de Dzaoudzi. La urbanització ha integrat progressivament antics llogarets l’existència dels quals per a alguns es remunta a diversos segles com: Kaweni (segle XIV), Mtsapéré (finals del segle XVIII), o Shoa, un poble fundat el 1830 per Sakalavaque va acompanyar Adriantsoly. Kavana Kaweni va donar la benvinguda a la segona meitat del segle XIX, amb dues fàbriques de sucre a les plantacions, parts de les restes de les quals encara són visibles.

L’antiga capital de Mayotte era Dzaoudzi, però Mamoudzou va ser triada capital el 1977.

El municipi es compon de 6 llogarets, a més de la ciutat central també anomenada Mamoudzou. Aquests sis llogarets són: Kaweni, Mtsapéré, Passamainti, Vahibé, Tsoundzou I i Tsoundzou II.

El municipi se subdivideix a més en tres cantons: Mamoudzou I, II i III.

Mamoudzou està situat a la costa oriental de la illa Gran Terre, té una superfície de 41,89 km², i una densitat de població de 1266 hab/km².

El Mont Mtsapéré amb 570 msnm és l’elevació més gran de la zona i la tercera de tota l’illa.

Mamoudzou compta amb una població de 57.281 habitants, segons el cens de l’any 2012

La concentració de les empreses i indústries al grup del govern és inevitable, a més aquesta concentració combina la tradició i la modernitat. Destaquen, a més, els comerços petits i no els grans supermercats.

Es venen molts bols, estoretes de pregària, roba, espècies i, per descomptat, fruites i hortalisses, de l’estil dels plàtans, les pinyes, mànecs, papaies i iuca.

L’únic centre hospitalari que dóna servei als habitants de l’illa de Mayotte és a la ciutat.

Font: wikipedia