Sierra Leone

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 28 de gener de 2021

Sierra Leone, oficialment la República de Sierra Leone, és un país de l’Àfrica occidental. Limita al nord amb Guinea, al sud-est amb Libèria i al sud-oest amb l’oceà Atlàntic. El seu punt més alt és el mont Bintumani de 1.945 m

És un país amb clima tropical, amb un ecosistema que varia des de la sabana fins a selva pluvial

El seu nom és una adaptació de la versió en portuguès: Serra Lleoa, el significat era “Serra / Muntanya Leone”.

Sirra Leone te una extensió total de 71.740 km² i una població estimada en 6.296.803 Habitants

La capital és Freetown, seu de el govern, i la ciutat més gran de país. Bo és la segona ciutat més gran. Altres ciutats importants al país amb una població de més de 100.000 Habitants són Kenema, Koidu Town i Makeni.

Sierra Leone alberga el Fourah Bay College, la universitat més antiga de l’Àfrica occidental, creada el 1827.

Durant el segle XVIII va ser un important centre de tràfic d’esclaus. A l’igual que el seu país veí Libèria, Sierra Leone va ser fundada principalment per a establir a esclaus alliberats.

Per això, el líder abolicionista Granville Sharp va comprar als caps de diferents ètnies un territori de 250 km² (per 60 lliures esterlines) i va instal·lar-hi una societat d’agricultors, organitzada sobre bases democràtiques i aviat transformada en una empresa colonitzadora britànica.

En els següents 50 anys, van desembarcar 70 mil esclaus a Freetown als quals es va sumar la migració de gents indígenes des de l’interior.

Els esclaus alliberats van fundar la capital de país, Freetown, en 1791. En 1808, Freetown va passar a ser una colònia de la Corona britànica, passant la resta de país sota el protectorat britànic el 1896.

La colònia i el protectorat es van unir per aconseguir la independència l’any 1961. Els criolls, els britànics i els comerciants d’origen sirianolibanès van retenir el poder econòmic, encara que van perdre el polític.

El 1971 Siaka Stevens de l’All People ‘s Congress (APC, Congrés de Tot el Poble) va trencar els últims llaços amb la Gran Bretanya, va proclamar la República i es va convertir en president.

Stevens va nacionalitzar l’explotació forestal, va donar participació majoritària a l’Estat en la producció de diamants i va integrar a Sierra Leone a les associacions de productors de ferro i de bauxita, per tal d’obtenir millors preus.

El 1978 es va introduir un sistema de partit únic mitjançant un plebiscit.

El 1979 va començar una llarga crisi econòmica en què es van deteriorar les condicions de vida. Al novembre de 1985 Syaka Stevens va lliurar el poder a Joseph Momoh, un dels seus ministres, però això no va significar una modificació en la situació de crisi.

El 1987 va ser decretat l’estat d’emergència econòmica; es van concentrar els drets de comercialització de l’or i els diamants en mans de l’Estat, es va imposar un recàrrec del 15% a les importacions i es van reduir els salaris públics.

Al març de 1991 van començar incursions de forces rebels de Sierra Leone, Burkina Faso i Libèria al país. A l’agost de el mateix any es va reintroduir el sistema multipartidista amb una nova Constitució aprovada per referèndum, però ja el 1992 Valentine Strasser va suspendre la nova Constitució mitjançant un cop d’Estat.

Entre l’any 1991 i l’any 2002, Sierra Leone ha patit les conseqüències de la devastadora guerra civil. La guerra de poder va deixar més de 50 000 persones mortes, gran part de la infraestructura de país destruïda, i més de dos milions d’sierraleonesos desplaçats com a refugiats en països veïns.

Al gener de 2002, el president de Sierra Leone, Ahmad Tejan Kabbah, va complir la seva promesa de campanya a la posar fi a la guerra civil, amb l’ajuda de el Govern britànic, la CEDEAO i les Nacions Unides.

Sierra Leone és el país que figura com a últim a l’Índex de Desenvolupament Humà i el setè més baix a l’Indicador de Pobresa, derivat d’una corrupció política endèmica i d’una supressió de la llibertat de premsa.

Sierra Leone va ser un dels països assolats per l’epidèmia d’ebola de 2014-2016 al costat de Libèria i Guinea, en aquests països han mort més de 11 300 persones en total.

Font: wikipedia