Sapeurs

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – 31 d’octubre de 2020

La Sape, un àlies basat en la frase Société des Ambianceurs et des Personnes elegants; francès, literalment “Societat de (creadors) d’Ambients i Persones Elegants”) i suggerint la paraula d’argot francesa sape que significa “vestit”, és una subcultura centrada en les ciutats de Kinshasa i Brazzaville a la República Democràtica de Congo i a la República del Congo respectivament. Un seguidor de la Sape és conegut com sapeur. El moviment encarna l’elegància en estil i maneres dels dandis dels seus predecessors colonials

Els dandis congolesos, vivint a París i altres ciutats europees, només es van denominar “sapeur” un cop tornaven a Brazzaville durant l’estiu per mostrar el seu estil abans de mitjans dels noranta.

Tot i que el Congo ha patit guerra i desastres al llarg dels anys, hi ha hagut un ressorgiment de la Sapologia a Brazzaville. Mentre que abans de principis dels 80, havia campanyes per prohibir la Sapología dels espais públics, ara se’ls respecta i són favorits de el règim

Han estat elevats a l’estatus de “herència cultural” per Denis Sassou Nguesso al permetre participar en esdeveniments públics culturals com el Saló Africà de la Moda i l’Artesanat (Salon africain de la mode et de l’artisanat).

Góndola argumenta: “Avui, amb els dos països sumits en la confusió, la Sapologia, amb la seva exuberant extravagància pot servir com la llum perquè els joves marginats congolesos segueixin el camí des del estatut de Tercer Món fins al de moderns cosmopolites i afrontar el seu abandonament social. ”

En una entrevista amb David M. Ewalt, Henry Jenkins, teòric de mitjans de comunicació, va descriure al cosmopolita tradicional com algú que fuig de l’òrbita de la seva pròpia cultura parroquial a través de l’alta cultura i l’absorció dels valors subjectes a aquesta cultura .

Això inclou luxes com òpera, ballet, pintures, etc. A canvi, el cosmopolita pop és l’adolescent modern. Va utilitzar Amèrica per il·lustrar aquest punt a través d’adolescents d’avui dia qui aprenen, absorbeixen, i interaccionen amb diverses facetes de cultures asiàtiques com a mitjans de fugir de les limitacions de cultura americana.

Utilitzen Internet i la tecnologia per connectar amb altres cultures. Les xarxes socials són una força cap a la globalització i ell és aquesta alta connectivitat que porta que la globalització moderna creixi.

Sapeurs són mostrats en la pel·lícula “35 Vaques i un Kalashnikov” (2014), dirigits per Oswald von Richthofen.

Font: wikipedia