Religions naturals

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 13 de novembre de 2020

L’antropologia moderna defineix com religions naturals o tradicionals africanes a un conjunt de creences ètniques molt diverses (generalment animistes) que s’han desenvolupat de manera autòctona a l’Àfrica, en contraposició a les religions cristiana i islàmica, que es van expandir posteriorment i que actualment són seguides per majoria al continent. Per això també se les coneix com religions natives africanes. Encara relegades socialment, segueixen tenint una presència cultural en la vida de molts africans sincretitzant-se amb les religions abrahàmiques.

Un altre element comú de les religions africanes és la tradició oral, en comptes l’escrita. Com la majoria de les religions animistes del món no tenen ni llibre sagrat, ni temples ni estructura sacerdotal organitzada. Però sí que consten de moltes pràctiques, cerimònies i rituals diferents, que conformen l’essència d’aquestes religions.

La doctrina animista d’Àfrica inclou el culte als ancestres, la curació per la fe i la medicina tradicional, l’endevinació, l’ús de la màgia reservat a un xaman o bruixot del clan, la creença en els esperits o energies, i el politeisme (encara que en la majoria hi ha un Déu creador, superior a la resta). A més en algunes és comú el sacrifici animal.

Font: wikipedia