RD Congo

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 9 de gener de 2021

República Democràtica de Congo, també coneguda popularment com la RD Congo, Congo Democràtic, el Congo-Kinshasa, o Congo de l’Est i denominat Zaire entre els anys 1971 i 1997, és un dels cinquanta-quatre països que formen el continent africà. La seva capital i ciutat més poblada és Kinshasa.

Situat a la regió equatorial d’Àfrica, comprèn gran part de la conca del riu Congo, estenent-se fins la regió dels Grans Llacs. És el segon país més extens de el continent, després d’Algèria.

Limita amb la República Centreafricana i el Sudan de Sud a nord, Uganda, Ruanda, Burundi, i Tanzània a l’est, Zàmbia i Angola al sud, i la República de Congo a l’oest.

Té accés a la mar a través d’una estreta franja de 37 km de costa, seguint el riu Congo fins al golf de Guinea.

El nom Congo troba el seu origen en els nadius bakongo, assentats en les riberes del riu Nzadi o Zaire, rebatejat en portuguès com a riu Congo.

La RDC compta amb una rica i variada història que s’inicia amb els primers immigrants bantús que van arribar a la zona, la qual es convertiria en l’epicentre del gran Regne de Congo a mitjan segle XV.

El territori va ser reclamat per l’Associació Internacional Africana (propietat del rei Leopold II de Bèlgica) com a Estat Lliure de Congo.

El rei va aplicar una colonització particularment brutal, que va deixar com tràgic saldo entre cinc i deu milions d’homes, dones i nens assassinats.

La colònia de Congo Belga aconseguiria la independència el 1960, per transformar-se al Zaire sota l’ègida de l’dictador Mobutu Sese Seko. Durant el govern de Sese Seko el país es va veure sotmès a un govern autoritari, violent i cleptócrata, que va arruïnar l’economia de l’Congo.

La caiguda d’aquest últim va provocar l’inici d’una greu guerra civil que degeneraria en una conflagració continental, en la qual van intervenir forces armades de més de set països, deixant com tràgic saldo més de quatre milions de morts. El resultat va ser la intervenció de l’ONU amb les seves forces de pau organitzades en la MONUC.

Entre 2003 i 2007 el país va viure una tensa calma, sota la direcció d’un govern de transició. A finals de 2006 hi va haver comicis en què es va resultar elegit per a president Joseph Kabila, qui fins llavors exercia les funcions interinament

Es troba dins de la llista de països megadiversos

 

Font: wikipedia