R Congo

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 10 de gener de 2021

La República de Congo, també coneguda amb els noms del Congo-Brazzaville i Congo, és un país de l’Àfrica Central.

Limita a nord amb el Camerun i la República Centreafricana, al sud i a l’est amb la República Democràtica de Congo, a l’oest amb Gabon i a sud-oest amb l’oceà Atlàntic i un enclavament angolès (Cabinda).

Una gran part de país està formada per la conca del riu Congo i el su afluent Ubangui, que formen la frontera amb la República Democràtica de Congo.

La capital n’és Brazzaville, seguida en importància paper port marítim de Pointe-Noire.

La població no supera els cinc milions d’habitants, resultant en una baixa densitat poblacional. Els idiomes oficials són el francès, el kikongo i el lingala; les religions tribals són les que compten amb més adeptes.

L’economia de la República de Congo segueix basant-se en l’agricultura i en l’extracció de petroli.

L’actual territori congolès va ser habitat per les tribus bantús fins a l’arribada dels europeus al segle XVI. Es va convertir en una colònia de França, sota el nom de «Congo francès».

Després d’obtenir la seva independència a mitjan el segle XX, el país va travessar per diversos règims polítics fins a aconseguir la democràcia multipartidista que regeix a país al segle XXI.

Primer colonitzat pels bolo, al Congo fou més endavant colonitzat per grups bantús, que també varen ocupar part de les actuals Angola, Gabon i la República Democràtica de Congo, formant la base de les afinitats i rivalitats ètniques entre aquells estats. Diversos regnes bantús -en particular a els kongo, Loango i teke amb liki- uniren llaços comercials que dugueren a la conca del riu Congo.

Els primers contactes amb los europeus arriben a un el segle XIX i els relacions comercials s’establiren rapidament amb els regnes, comerciant amb esclaus capturats a l’interior. L’àrea costanera fou una font principal per a l’comerç transatlàntic d’esclaus, i quan el comerç acaba a començaments de l’segle XIX, sorgí el poder dels regnes.

Mentre va ser una colònia de França, forma part de l’Àfrica Equatorial Francesa, amb el nom del Congo Francès (per diferenciar-ho del Congo Belga, actual República Democràtica de Congo).

El Congo proclama la independència el 15 d’agost de l’any 1960, i el su primer president fou Fulbert Youlou. Youlou és va ver obligat a abandonar el govern el 1963, Quan assumí el càrrec Alphonse Massamba-Délba, que el 1964 funda el partit marxista adoptant a una economia planificada, de base socialista. Entre els iniciatives que va plantejar hi havia un “Pla quinquennal”, que va portar el país a l’Expansió de l’agricultura i la indústria.

Després de décades de política marxista-leninista, i després de dir el col·lapse de la Unió Soviètica, al Congo va completar una transició a una democràcia multipartidista amb eleccions a l’agost de 1992

Tot i aixó, una guerra civil, entre el juny de 1997 i el desembre de 1999, que s’enfronta els forces dels 2 candidats a president, Denis Sassou Nguesso i Pascal Lissouba, va acabar amb la invasió de tropes de Països Veïns i va reinstaurar l ‘antic president marxista, Sassou-Nguesso

Font: wikipedia