Nigèria

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 15 de gener de 2021

Nigèria, oficialment República Federal de Nigèria, és un país de l’Àfrica Occidental, que limita amb el Níger al nord, amb el Txad al nord-est, amb el Camerun a l’est i amb Benín a l’oest. La seva costa sud està localitzada en el Golf de Guinea a l’Oceà Atlàntic. La federació comprèn 36 estats i un territori federal, on està localitzada la capital, Abuja. La constitució defineix a Nigèria com un estat secular democràtic

Nigèria ha estat la llar de diversos regnes i estats antics i indígenes durant mil·lennis. L’estat modern es va originar a partir del domini colonial britànic, a partir del segle XIX, i va prendre la seva forma territorial actual amb la fusió de l’Protectorat de Nigèria de el Sud i el Protectorat de Nigèria de el Nord en 1914 per Lord Fredrick Lugard.

Els britànics van establir estructures administratives i legals mentre practicaven el govern indirecte a través de caps tradicionals.

Nigèria va esdevenir una federació formalment independent en 1960. Va experimentar una guerra civil de 1967 a 1970.

Posteriorment va alternar entre governs civils democràticament elegits i dictadures militars fins que va aconseguir una democràcia estable el 1999, sent les eleccions presidencials de 2011 les primeres a ser considerades com raonablement lliures i justes

Nigèria es coneix sovint com el “Gegant d’Àfrica”, per la seva gran població i economia. Amb 206 milions d’habitants, Nigèria és el país més poblat d’Àfrica i el setè país més poblat de l’món.

Nigèria té la tercera població juvenil més gran de món, després de l’Índia i la Xina, amb més de 90 milions de la seva població menors de divuit anys.

Nigèria és la vintena economia més gran de el món a partir de 2015, amb un valor de més de $ 500 mil milions i $ 1 bilió en termes de PIB nominal i paritat de poder adquisitiu, respectivament. La relació deute / PIB del 2013 va ser de l’11 per cent.

Nigèria és un estat multinacional, habitat per 250 grups ètnics, dels quals els tres més grans són els hausa, igbo i yoruba.

Aquests grups ètnics parlen més de 500 idiomes diferents i s’identifiquen amb una àmplia varietat de cultures.

L’idioma oficial de Nigèria és l’anglès, elegit per facilitar la unitat lingüística a nivell nacional. Nigèria està dividida aproximadament en parts iguals entre cristians, que viuen principalment a la part sud de país, i musulmans, que viuen principalment en el nord. Una minoria de la població practica religions indígenes de Nigèria, com les natives de les ètnies igbo i yoruba.

Nigèria és considerada com un mercat emergent pel Banc Mundial; ha estat identificada com una potència regional al continent africà, una potència intermèdia en assumptes internacionals, i també com una potència global emergent.

No obstant això, ocupa el lloc 158 en l’Índex de Desenvolupament Humà a nivell global. Nigèria és membre del grup de països MINT, que són àmpliament vistos com les properes economies “BRIC” de l’món.

També figura entre les “pròximes onze” economies que es convertiran en les més grans de el món. Nigèria és membre fundador de la Unió Africana i membre de moltes altres organitzacions internacionals, incloses les Nacions Unides, la Mancomunitat de Nacions i l’OPEP.