Libèria

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 27 de gener de 2021

Libèria, oficialment la República de Libèria (en anglès, Republic of Libèria), és un país situat a la costa oest d’Àfrica i que limita amb Sierra Leone a l’oest, Costa d’Ivori a l’est i Guinea al nord. El clima és càlid i equatorial.

Fou fundat per antics esclaus dels EUA tot i que majoritariament està habitat per africans indígenes. Abasta 111.369 km² de superfície i compta amb una població de 4.294.000 habitants. Te una gran barreja ètnica i religiosa, amb predomini de diverses formes de cristianisme i creences locals.

L’idioma oficial, l’anglès, és conegut només per una tercera part de la població, la resta parla una vintena d’idiomes diversos.

En la seva història recent, aquesta nació africana es va veure immersa en dues guerres civils successives, la primera entre 1989 i 1996 i la segona entre 1999 i 2003, que han desplaçat a centenars de milers dels seus ciutadans i devastat la seva economia.

Un acord de pau en 2003 va portar a eleccions democràtiques el 2005, en les quals Ellen Johnson Sirleaf va ser triada President de país, de manera que es va convertir en la primera dona elegida democràticament per governar un país africà.

La recuperació de país va començar de forma progressiva però encara hi ha moltes coses a millorar. Depèn de les exportacions de minerals, bàsicament del ferro o dels diamants. Actualment hi ha més d’un 85% d’atur. Els seus principals socis comercials són països europeus.

L’estabilitat econòmica i política es va veure amenaçada a l’ésser un dels països assolats per l’epidèmia d’ebola de 2014 al costat de Sierra Leone i Guinea, on en total van morir més de 4.500 persones, i es va declarar oficialment finalitzada el 8 de maig de 2015

Libèria havia format part, fins a l’any 2007, de la llista de paradisos fiscals no cooperatius de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Font: wikipedia