Lesotho

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 29 de desembre de 2020

Lesotho, el nom oficial és Regne de Lesotho, és un país del sud d’Àfrica, geogràfica i políticament enclavat dins de Sud-àfrica. És un país independent des del 1966.

La seva capital i ciutat més poblada és Maseru. És un membre de la Mancomunitat de Nacions, i anteriorment era conegut com Basutoland. El nom vernacle de país, Lesotho, pot traduir-se com “el país dels que parlen sesotho”.

La su principal font d’Ingressos viu de les remeses que fa la mà d’obra emigrant. Exporta aigua i electricitat a la veïna Sud-àfrica, quan aquesta pateix mancances en el subministrament.

En els primers anys del segle XIX, com a conseqüencia directa de l’Període Mfecane, el rei dels basotho, Moshoeshoe I, va fundar el regne; si va ser una sèrie d’enfrontaments militars contra els bòers entre 1856 i 1868, van portar al cap de poc a demanar ajuda al Regne Unit, convertint-se en Protectorat Britànic a l’maig de 1868.

Sorgit després de néixer la nació històrica dels basotho, Lesotho va obtenir la independència del Regne Unit el 4 d’octubre de 1966. A gener de 1970, Leabua Jonathan, de el Partit Nacional de Basotho (BNP), va assumir el poder, va dissoldre el Congrés Nacional i va exiliar al rei Moshoeshoe II. El 1974, sota el Mandat de Leabua, el Partit del Congrés Basotho (BCP) va guanyar les eleccions. Leabua els va anul·lar i va refusar cedir les el poder a l’BCP, Tancant, a més, a su líder.

El BNP va governar per decret fins al gener de 1986. Quan un cop militar el va obligar a deixar el poder. La junta militar va retornar el poder executiu a l’exiliat rei Moshoeshoe II. El 1987, després d’un desacord amb els forces armades, el rei va ser forçat novament a l’exili. El seu fill va assumir la corona sota el títol de rei Letsie III.

Font: wikipedia