Kalahari

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 18 d’abril de 2021

El Kalahari és un desert semiàrid i sorrenc de l’Àfrica austral, que té una extensió d’uns 500.000 km². Ocupa el 70% de Botsuana, i parts de Namíbia i Sud-àfrica. Altres fonts estendrien l’àrea del Kalahari fins als dos milions i mig de quilòmetres quadrats, arribant a Zimbàbue, Angola i Zàmbia.

Malgrat les limitacions del seu medi, ja era habitat d’ençà dels primers homínids; per exemple, es van descobrir fòssils d’Australopithecus africanus a la localitat del sud de Kalahari, de Taung.

El seu nom prové de la paraula tsuana kgalagadi, que significa ‘gran set’. El Kalahari és format per vastes zones cobertes per sorres de tons vermellosos i marrons i sense cap mena d’aigua a la superfície, ni permanent ni estacional. Tanmateix, el Kalahari no és un autèntic desert. Algunes parts del Kalahari reben més de 250 mm de pluja al llarg de l’any i tenen bastant vegetació; només és àrid de debò al sud-oest (menys de 175 mm de pluja anual), fet que en fa un desert fòssil.

L’estiu com l’hivern tenen temperatures càlides de dia i fresques de nit. Les precipitacions ocorren principalment entre octubre i abril (els mesos de l’estiu austral); la pluviometria passa dels 150 litres al sud-oest a 650 litres a la cantonada nord-est de Botsuana. L’evaporació supera els 2.000 litres a l’any i hi ha dèficit hídric en tots els mesos, excepte en els més plujosos. L’arena del desert de Kalahhari, que en alguns llocs té un gruix de 400 metres, ajuda a fer disponible l’aigua i afavoreix la vegetació; tanmateix, aquests sòls són molt pobres en nutrients.

La vegetació natural del Kalahari té un ventall de tipus de sabana. Al sud-oest, que és el més àrid, la sabana és dominada per herbes i arbusts i la proporció dels arbres augmenta generalment en la direcció nord-est. El delta de l’Okavango presenta vegetació d’aiguamolls. Una característica important del Kalahari és que es troba en una zona plana, però on isoladament hi ha turons i inselbergs.

Font: wikipedia