Guinea Conakry

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 29 de gener de 2021

Guinea, oficialment la República de Guinea, i de vegades anomenada Guinea Conakry per diferenciar-la d’altres països africans com el seu veí Guinea Bissau o Guinea Equatorial, és un país d’Àfrica occidental, antigament conegut com Guinea Francesa.

Limita amb Guinea Bissau i Senegal al nord, Mali al nord i nord-est, Costa d’Ivori al sud-est, Libèria al sud i Sierra Leone a l’oest.

Guinea està dividida en vuit regions administratives i subdividida al seu torn en 33 prefectures. Conakry és la capital, la major ciutat i el centre econòmic més important. Altres ciutats importants són Kankan, Nzérékoré, Kindia, Labé, Gueckedou, Mamou i Boke.

Els 10 milions de guineans pertanyen a 24 grups ètnics, dels quals els més importants són els N’Ko, amb un 40%, els Fula, amb un 30% i els Susu, amb un 20%. Guinea és un país predominantment musulmà (85%), amb un percentatge significatiu de cristians catòlics que habita les selves de sud del país.

Guinea és un país molt ric en minerals, incloent la bauxita, diamants, or i alumini. La seva economia depèn de l’agricultura i de l’extracció minera.

Guinea és un país subdesenvolupat que té una part important de la seva població (més del 60%) per sota del llindar de la pobresa.

El francès és la llengua oficial de Guinea i és l’idioma més usat a les escoles, l’administració, els mitjans de comunicació i les forces de seguretat. Tot i així, cadascuna de les 24 tribus de Guinea té la seva pròpia llengua.

Guinea és un dels països assolats per l’epidèmia d’ebola de 2014 al costat de Libèria i Sierra Leone, en els països han mort més de 4.500 persones en total.