Guinea Bissau

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 4 de febrer de 2021

Guinea Bissau, oficialment la República de Guinea Bissau, és un país de l’oest d’Àfrica. Limita amb el Senegal al nord, Guinea al sud i a l’est, i amb l’oceà Atlàntic a l’oest.

Guinea Bissau va ser una vegada part del Regne de Gabú, així com part de l’Imperi de Mali.

Algunes seccions d’aquest regne van persistir fins al s. XVIII, mentre que algunes altres estaven sota alguna regla de l’Imperi portuguès des del segle XVI.

Durant l’època colonial (s. XIX) va ser colònia portuguesa, formant part de la denominada Guinea Portuguesa.

A l’obtenir la seva independència, declarada en 1973 i reconeguda el 1974, es va agregar el nom del seu capital, Bissau, a el nom oficial de país per evitar confusions entre aquesta i la República de Guinea (abans Guinea Francesa).

Guinea Bissau té una història d’inestabilitat política des de la seva independència.

A meitat del s. XIII els mandings van fundar el regne de Kaabu o Gabú com a Tributari de l’Imperi de Malí.

L’antic regne de Gabú va subsistir fins al s. XVIII. A desgrat d’aixó, ja feia temps que la costa i els rius havíen estat colonitzats pels portuguesos, que utilitzaven el territori per al tràfic d’esclaus.

A la dècada de 1950, la mortalitat infantil aconseguia l’índex de 600 morts per cada 1.000 naixements i només l’1 per cent de la població rural estava alfabetitzada.

Amílcar Cabral va fundar l’Associació d’Esports i Recreació, que el 1956 és convertiria en el Partit Africà per la Independència de Guinea i Cap Verd (PAIGC).

Després de tres anys el PAIGC va iniciar una guerra de guerrilles. Les zones alliberades per PAIGC van proclamar la República Democràtica de Guinea, el 1973, reconeguda per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Guinea Bissau va ser la primera colònia portuguesa d’Àfrica que va obtenir la independència.

En Bissau va nèixer l’antecessor del Moviment de les Forces Armades, responsable de l’enderrocament del règim dictatorial portuguès el 1974. Quatre mesos després, Portugal va reconeixer la independència de Guinea Bissau.

El 1980 João Bernardo Vieira, comandant de la lluita guerrillera, va encapçalar un cop d’Estat i va interrompre la fusió amb Cap Verd quan ambdós països planejaven una unió constitucional.

João Bernardo Vieira va ser assassinat la matinada de el 2 de març de 2009 per militars després d’un atemptat amb bomba que hores abans va costar la vida al cap de l’Estat major Tagmé Na Waié.

João Bernardo Vieira va morir als seus 69 anys, qui va passar pràcticament més de 23 anys al capdavant de Guinea Bissau.

Va ser reelegit a la Presidència d’aquest país el 2005, nou anys després de la fi d’una guerra civil d’11 mesos que l’havia expulsat del poder.

Després de la mort de Vieira, els militars de país van jurar respectar l’ordre constitucional de successió. El Portaveu de l’Assemblea Nacional, Raimundo Pereira va assumir el poder interinament fins a unes eleccions nacionals, que van fer-se el 28 de juny de 2009, i va guanyar Malam Bacai Sanhá, que va assumir el poder el 8 de setembre del mateix any

Font: wikipedia