Ghana

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 25 de gener de 2021

Ghana, oficialment la República de Ghana, és un país de l’oest d’Àfrica constituït com una república presidencialista.

Limita a nord amb Burkina Faso, a l’est amb Togo, a l’oest amb Costa d’Ivori i a sud amb el golf de Guinea.

El territori va ser objecte de constants expedicions europees, principalment de portuguesos, britànics i neerlandesos, i de menor grau de danesos, suecs i prussians, per al comerç de la gran quantitat d’or que hi ha per tota la zona. Per això, a el territori se li va denominar «Costa d’Or».

Actualment, el país és una de les democràcies més potents del continent, destacant l’important paper que exerceix en l’organització més important de la zona: la Unió Africana (UA).

A més d’aquesta, és membre d’altres organitzacions en les quals el país no té un paper preponderant: les Nacions Unides (ONU), la Mancomunitat de Nacions (més coneguda pel seu nom en anglès Commonwealth of Nations) i l’Organització Mundial de Comerç ( OMC)

Amb una superfície de 238.533 km², i una població de 24.223.431 habitants, Ghana és el 82è país més gran i el 46è més poblat, a més de posseir una densitat de població de 102 habitants per quilòmetre quadrat.

En els últims anys, el país ha crescut demogràficament i econòmicament, amb un Índex de Desenvolupament Humà (IDH) de 0,579 i un producte interior brut (PIB) de més de 130 mil milions de dòlars.

Al segle XVI, el xeic Islamil de Begho i el su fill Muhammad al-Abyad van convertir a l’islam l’aristocràcia dirigent malinke-bambara de Gonja, que va esdevenir la potència musulmana Dominant al nord de la moderna Ghana.

Al segle XVIII, el rei de Dagomba, Muhammad Zanjina, és va fer musulmà i quasi al mateix temps el rei Atabia (+ 1741/1742), rei de Mamprusi. Aixi, abans de la meitat del segle, els 3 estats principals de la zona septentrional eren musulmans

Comunitats musulmans es van establir a la fi de l’segle i amunt del segle XIX a Kumasi, capital del regne dels ashanti, i van arribar a ocupar llocs dirigents al consell reial.

A l’segle XIX, els regions Occidentals de Gonja i la va regir els de Wa van Caure en mans de l’Imperi manding de Samori Ture, els zabarima i forces reclutades localment per Alfa Kazare, Babatu i Hamaria van formar un estat musulmà que va ser d’curta volada.

Aliat a Samori i a Muktar Karantao de Wahatu, foren derrotats pels francesos (cadascú per separat); a la part final de l’segle i a amunt del segle XX formaven part de les colònies europees.

El territori va formar la colònia i el protectorat de la Costa d’Or.

La moderna Ghana es va formar arran de la unió del Protectorat i la colònia britànica de la Costa d’Or i de l’territori en Fideïcomís del Togo Britànic, Ghana va esdevenir, el 1957, el primer Estat de l’Àfrica subsahariana que assolia la independència .

Una llarga sèrie de cops d’Estat van comportar la suspensió de la constitucó el 1981 i la Prohibició dels Partits polítics. El 1992, és va aprovar 1 nova constitució multipartidista.

 

Font: wikipedia