Gàmbia

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 5 de febrer de 2021

Gàmbia, oficialment República de Gàmbia o República del Gàmbia i anteriorment República Islàmica de Gàmbia, és una nació de l’Àfrica occidental.

Es troba envoltada íntegrament per Senegal, excepte en la desembocadura del riu Gàmbia a l’oceà Atlàntic. La seva capital és Banjul, encara que la major ciutat de país és Serekunda.

El país està situat a la ribera del riu Gàmbia, que li dóna nom a país, i que discorre pel centre de la mateixa amb desembocadura a l’oceà Atlàntic.

La Gàmbia és un país petit i estret (te menys de 48 km d’amplària) amb la frontera basada en el riu Gàmbia. Aquesta frontera és va definir el 1889 segons es va acordar entre el Regne Unit i França.

Va esdevenir una república el 1970 i, entre 1982 i 1989 va formar una confederació amb el Senegal, que van anomenar Senegàmbia, ara dissolta

És gairebe un enclavament dins de Senegal, i és el país més petit de l’Àfrica continental. El país té 10.300 km² de superfície i una població estimada de 1,7 milions de persones.

Gàmbia comparteix amb la resta de nacions de l’Àfrica Occidental un passat associat al mercat d’esclaus, que va ser el factor clau per a l’emplaçament i manteniment d’una colònia al riu Gàmbia, primer mantinguda per portuguesos i més tard per l’Imperi Britànic.

El 18 de febrer de 1965, Gàmbia va aconseguir la seva independència del Regne Unit i, el 24 d’abril de 1970, va esdevenir una República dins de la Mancomunitat de Nacions.

Des de la seva independència durant més de tres dècades, Gàmbia va ser dirigida d’una manera o altra per Dawda Jawara, sota un govern democràtic de partit dominant fins que Jawara va ser enderrocat per un cop militar el 1994.

Després del cop, va assumir la presidència Yahya Jammeh, qui governaria autoritàriament el país fins a ser desbancat de el poder després de la seva sorprenent derrota electoral i la posterior intervenció militar de la CEDEAO després que es negués a renunciar a govern.

Després de la intervenció, al gener de 2017, el guanyador de les eleccions, Adama Barrow, va assumir la presidència.

És un país amb unes terres molt fèrtils que han convertit l’agricultura en un dels elements clau de la seva economia, juntament amb la pesca i el turisme. Gàmbia té un Índex de Desenvolupament Humà baix amb 0,496 se situa en el lloc 172 de 189 països.

Font: wikipedia