Etiòpia

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 12 de desembre de 2020

Etiòpia, oficialment la República Democràtica Federal d’Etiòpia, antigament coneguda com Abissínia, és una Nació sense Litoral, situada a la Banya d’Àfrica. Amb la independència d’Eritrea el 1993 Etiòpia va perdre la seva sortida a la mar. És el tercer país més poblat d’Àfrica (després de Nigèria i Egipte). Limita a nord amb Eritrea, a nord-est amb Djibouti, a l’est amb Somàlia, a sud amb Kenya i a l’oest amb el Sudan i el Sudan de l’Sud.

El país te un elevat altiplà central que va dels 1.800 m als 3.000 m, amb’algunes muntanyes que arribin als 4.620 m, com és el cas del Ras Dashen, la màxima altitud d’Etiòpia. Generalment les altures són més elevades just abans del punt en què baixen sobtadament cap a la Vall del Rift, que talla l’altiplà de biaix. Hi ha un nom considerable de rius a l’altiplà, dels quals destaca el Nil Blau, que surt de l’llac Tana. L’altiplà va baixant gradualment fins a les terres Baixes del Sudan cap a l’oest i fins a les planes deshabitades de Somàlia cap a al sud-est.

Etiòpia és l’únic cas entre els països africans que mai ha estat colonitzat, mantenint la seva independència durant el repartiment d’Àfrica, excepte per un període de cinc anys (1936-1941), quan va estar sota ocupació italiana. És també la segona nació més antiga d’el món a adoptar el cristianisme com a religió oficial després d’Armènia. No obstant això, va ser el primer regne a adoptar el cristianisme.

A més, Etiòpia va ser membre de la Societat de Nacions, va signar la Declaració de les Nacions Unides el 1942, va fundar la seu de l’ONU a l’Àfrica, va ser un dels 51 membres originals d’aquesta organització i és un dels membres fundadors de l’antiga Organització per a la Unitat Africana i actual Unió Africana, durant el govern del negus Haile Selassie I.

La seva capital, així com la seva ciutat més gran i poblada, és Addis Abeba, amb 2 milions i mig d’Habitants, i nou ciutats més passen dels cent mil habitants, entre els quals destaca Dire Dawa, amb més de dos-cents mil. El país és divideix en 9 regions diversos.

L’Etiòpia moderna i els seves fronteres actuals són el resultat d’una reducció significativa del territori al nord i l’expansió cap al sud, cap a les seves fronteres actuals, a causa de les migracions i la integració comercial, aixi com els conquestes, particularment per l’emperador Menelik II i Gobana Dacche. El 1974, la dinastia liderada per Haile Selassie va ser enderrocada i es van intensificar les guerres civils.

Des de Llavors, Etiòpia ha vist una varietat de sistemes de govern. El país és un dels Membres Fundadors del Moviment de Països No Alineats (NOAL), el G-77 i l’Organització d’Unitat Africana (OUA). Avui dia, Addis Abeba contínua essent la seu de la Unió Africana, la Cambra de Comerç de Panàfrica (Pacci) i UNECA. El país te un dels exèrcits més poderosos d’Àfrica i Addis Abeba és la seu de la plataforma continental de la Força africana de reserva (ASF).

Etiòpia és l’únic país africà on un alfabet indígena segueix essent ampliament utilitzat. Etiòpia també té el seu propi sistema de temps i calendari únic, que té de set a vuit anys de retard respecte al calendari Gregorià. Té el major nom de llocs reconeguts Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de tot l’Àfrica

El país és una terra de contrastos naturals, amb cascades i aigües termals volcàniques; amb alguna de les més altes muntanyes d’Àfrica, aixi com uns quants dels punts més baixos del món, per sota el nivell d’al mar. Allotja una gran quantitat de rius, Mentre que l’àrea septentrional de país, a Dallol és el lloc amb els temperatures més altes de la Terra. Etiòpia és multilingüe, multicultural i multiètnica, amb prop de 80 grups

Etiòpia és el segon productor d’energia hidroelèctrica d’Àfrica, gràcies a l ‘aigua de l’Nil que té el 85% del flux total a les fonts de este país. Tot i tenir sòls rics, Etiòpia és va ver sotmesa a una sèrie d’epidèmies de fam a la dècada de 1980, exacerbades per els adverses condiciones geopolitiques i les guerres civils, amb el resultat de la mort de centenars de milers de persones.

A poc a poc, però, el país ha començat a recuperar-se, i avui Etiòpia té l’economia amb el PIB més gran de l’Àfrica de l’Est i Central. El ràpid creixement de l’economia d’Etiòpia la situa com una potència regional a la Banya d’Àfrica i al l’est d’Àfrica. Recentment, s’han reportat abusos contra els drets humans a Etiòpia sota Mandat del primer Ministre Meles Zenawi malgrat que el país ha esdevingut una força econòmica, diplomàtica i política de l’Àfrica