Côte d’Ivoire

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 26 de gener de 2021

Costa d’Ivori, oficialment en francès: République de Côte d’Ivoire, també conegut pel seu nom en francès Côte d’Ivoire, és un país situat a l’Àfrica occidental.

Com que el país tenia un nom diferent en cada llengua, a causa de la traducció literal del nom francès (Costa d’Ivori en català, Ivory Coast a anglès, Costa de Marfil en castellà, Elfenbeinküste en alemany, Costa d’Avorio a Itàlia , etc.), el govern ivorià va voler posar-hi fi de manera oficial a l’octubre de 1985 demanant que el país fos conegut arreu i en qualsevol llengua com a Côte d’Ivoire. I de fet, segons la Llei nacional, el nom de l’Estat no pot ser traduït del francès.

Côte d’Ivoire és una república de l’Àfrica Occidental que limita a l’oest amb Libèria i Guinea, al nord amb Malí i Burkina Faso, a l’est amb Ghana i al sud amb el golf de Guinea. La capital és Yamoussoukro, tot i que la ciutat principal és l’antiga capital, Abidjan. Antiga colònia francesa, va obtenir la independència el 1960.

Côte d’Ivoire és el 52è país més poblat i el 68/69 més gran de món, amb una població estimada en una mica menys de 26 milions d’habitants i una àrea de 322.463 km².

És un dels països més pròspers de l’Àfrica occidental, si bé el seu desenvolupament econòmic ha estat afectat per una convulsa vida política, agreujada per la corrupció oficial i el refús d’adoptar les reformes necessaries.