Commonwealth of Nations

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 12 de març de 2021

La Mancomunitat de Nacions (en anglès, Commonwealth of Nations), antigament Mancomunitat Britànica de Nacions (British Commonwealth of Nations), és una organització composta per 54 països sobirans independents i semiindependents que, amb l’excepció de Moçambic i Rwanda, comparteixen llaços històrics amb el Regne Unit.

El seu principal objectiu és la cooperació internacional en l’àmbit polític i econòmic, i des de 1950 la pertinença a ella no implica cap submissió a la Corona britànica, tot i que es respecta la figura del monarca del Regne Unit.

Amb l’ingrés de Moçambic, l’organització ha afavorit el terme Mancomunitat de Nacions per subratllar el seu caràcter internacionalista. No obstant això, l’adjectiu britànic se segueix utilitzant amb freqüència per diferenciar-la d’altres mancomunitats existents a nivell internacional.

La reina Isabel II del Regne Unit és el cap de l’organització, segons els principis de la Mancomunitat, «símbol de la lliure associació dels seus membres».

Els països africans adherits al Commonealth of Nations són (18): Botsuana, Camerun, Gàmbia, Ghana, Kenya, Lesotho, Malawi, Maurici. Moçambic, Namíbia, Nigèria, Ruanda, Seychelles, Sierra Leone, Suaziland, Tanzània, Uganda, Zàmbia

 

Font: wikipedia