Carib

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc., Les Corts – 2 de novembre de 2020

Les característiques ètniques comunes a tot el Carib no són específiques d’aquesta regió, a l’ésser compartides per altres països no caribenys d’Amèrica. Per tant, a partir d’aquesta perspectiva, no és correcte considerar el Carib com una regió diferenciada en el si d’aquest continent.

És pertinent dividir el Carib en dues regions, l’espanyola (que forma part d’Iberoamèrica) i la germanofrancesa, que constitueix una àrea cultural específica d’Amèrica, al no poder-se subsumir en cap de les altres dues àrees culturals que integren aquest continent: Iberoamèrica i Amèrica del Nord germano-francesa.

Lògicament, la pertinència d’aquesta divisió entre els Caribes espanyol i germano-francès no pot sinó basar-se en les similituds a l’interior d’un i d’un altre, així com en les disparitats entre tots dos.

Les ètnies principals són diferents en ambdós Caribes: al Carib espanyol són la ibèrica o llatina (dividida en criolla i mulata) i la negra; al Carib germano-francès són tres, la creole, l’asiàtica i la germano-francesa.

El fet que els Caribes anglès, francès i neerlandès comparteixin les mateixes tres ètnies principals constitueix un argument fonamental per a integrar-los en una mateixa àrea cultural.

Països caribenys

Antigua i Barbuda
Bahames
Barbados
Belize
Colòmbia
Costa Rica
Cuba
dominica
Granada
Guatemala
Guaiana
Haití
Hondures
Jamaica
Mèxic
Nicaragua
Panamà
República Dominicana
Sant Cristòfol i Neus
Saint Vincent i les Grenadines
Santa Llúcia
Surinam
Trinitat i Tobago
Veneçuela

Dependències caribenyes

Anguila
Aruba
Guaiana Francesa
Illes Verges Britàniques
Illa Navassa
Illes Caiman
Illa de Saba
Curaçao
port Ric
Bonaire
Illes Turks i Caicos
Sant Martí
Sant Eustaqui
Sant Martí
Sant Bartomeu
Illes Verges Nord-americanes
Martinica
Montserrat
Guadalupe

Font: wikipedia