Cap Verd

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 30 de gener de 2021

Cap Verd, el nom oficial és República de Cap Verd, és un estat sobirà insular d’Àfrica, situat a l’oceà Atlàntic, més concretament a l’arxipèlag volcànic macaronèsic de Cap Verd, davant de les costes senegaleses.

La seva forma de govern és la república semipresidencialista i el seu territori està organitzat en 22 concelhos o municipis. La seva capital i ciutat més poblada és Praia, la ciutat principal és Mindelo.

El nom de l’arxipèlag prové de la península de Cap Verd, l’extrem més occidental de el continent d’Àfrica, a prop de el qual es troba la ciutat de Dakar (Senegal). La seva llengua oficial és el portuguès i el país és membre de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa

Les illes van estar deshabitades fins que van ser descobertes al segle XV pels portuguesos, que les van colonitzar per convertir-les en un centre de tracta d’esclaus.

La major part dels actuals habitants de Cap Verd descendeix d’ambdós grups: colonitzadors i esclaus.

Les illes de Cap Verd, inicialment deshabitades, foren colonitzades pels portuguesos al segle XV quan mitjançant el Tractat d’Alcaçovas el Regne de Portugal i el Regne de Castella es varen repartir la influència marítima a l’Atlàntic. En 1456, al seu segon viatge d’exploració de la va regió del riu Gàmbia, Alvise Cadamosto i Antoniotto Usodimare van descobrir algunes de les illes de l’arxipèlag de Cap Verd, vaig sent a els primers europeus a arribar-hi.

Aixi Portugal vaig adquirir l’hegemonia marítima per sota el Cap Verd. Posteriorment les illes van esdevenir un dels centres de tràfic d’esclaus, que fou abolit el 1878 a Portugal i els seves colònies.

Durant els segles XVIII i XIX a els mariners de la costa empordanesa anaven a cercar-hi corall. Després d’una estada de nou o deu mesos en podien tornar amb un carregament important

L’any 1975, les illes aconseguiren la independència, en part gràcies a la taverna feta paper Partit Africà per la Independència de Guinea Bissau i Cap Verd (PAIGC).

Un cop assolida la independència, el PAIGC volia unir Cap Verd i Guinea Bissau en un sol estat, ja que el partit controlava tots 2 governs, però un cop d’Estat en aquest darrer país el 1980 entrebancà aquests plans.