Burundi

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 3 de gener de 2021

Burundi, oficialment República de Burundi, és un petit estat sobirà, situat a la regió dels Grans llacs a l’Àfrica Oriental, que no té sortida a la mar. Limita al nord amb Ruanda, al sud i l’est amb Tanzània, i a l’oest amb la República Democràtica de Congo. Tot i no tenir litoral, part de la seva frontera occidental limita amb el llac Tanganyika.

Té una població estimada d’aproximadament 10,5 milions d’habitants i el seu territori s’estén sobre una superfície de 27.830 km².

La seva capital és la recentment establerta Gitega. Altres ciutats importants són Bujumbura, la ciutat més poblada amb 1.000.000 habitants (2013), i Ngozi. Burundi està densament superpoblada, amb una emigració substancial.

Els pobles twa, tutsi i hutu han ocupat el país des de la seva formació fa cinc segles. Burundi va ser governat com un regne pel poble Tutsi durant més de dos-cents anys. No obstant això, a l’inici de segle XX, Alemanya i Bèlgica van ocupar la regió, i Burundi i Ruanda es van convertir en una colònia europea coneguda com Ruanda-Urundi.

L’antic nom del país era Urundi-Ubrundi-Bruwanda. Urundi és l’abreujament de “Urundi Rwanda” ( “L’altra Rwanda”), tal com les forces colonials belgues solien referir-se al territori. El nom actual de país prové de l’llenguatge bantú Kirundi.

La inestabilitat política ocorreguda a la regió a causa de diferències entre els tutsis i els hutus, va provocar dues guerres civils i genocidis en l’any 1970 i de nou en els anys 1990.

Actualment, Burundi és governat com una república representativa presidencial democràtica. El 62% de la població és catòlica, el 8% és musulmana i el percentatge restant és animista o pertany a altres religions cristianes.

Burundi és un dels països més pobres del món i té el segon PIB per càpita més baix segons el Banc Mundial, després de la República Centreafricana.

El PIB de Burundi és baix a causa de les guerres civils, la corrupció, el pobre accés als serveis d’educació i salut, infraestructura feble i els efectes de VIH / SIDA.

El cobalt i el coure són els seus principals recursos naturals, i algunes de les principals exportacions són sucre i cafè.

Avui dia, Burundi segueix sent una societat aclaparadorament rural, amb només el 13% de la població vivint en zones urbanes segons dades de l’any 2013 i l’ocupació de les poblacions rurals ha provocat la desforestació massiva, erosió de terra i pèrdua d’hàbitat.

Font: wikipedia