Angola

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 7 de gener de 2021

Angola, oficialment República d’Angola, és un país situat al sud d’Àfrica que té fronteres amb Namíbia pel sud, amb la República Democràtica de Congo i la República de Congo pel nord i amb Zàmbia per l’est, mentre que cap a l’oest té costa banyada per l’oceà Atlàntic. És el país més a prop de la colònia britànica de Santa Helena

La seva capital és Luanda i al nord de el país es troba l’exclave de Cabinda, que té fronteres amb la República de Congo i amb la República Democràtica de Congo

Els portuguesos van estar presents en diversos punts de la costa que avui pertany a Angola des del segle XVI i van interactuar de diverses maneres amb els nadius.

La presència portuguesa es va afermar en segle XIX amb la seva penetració cap a l’interior del territori i la seva ocupació efectiva per considerar-la una colònia dels europeus, tal com es va estipular en la conferència de Berlín de 1884.

La consolidació de la colonització no es va produir sinó fins a la dècada de 1920, després de la submissió de la vila Mbunda i el segrest del seu rei, Mwene Mbandu Kapova I

Angola va aconseguir la seva independència de Portugal el 1975, després d’una llarga guerra. No obstant això, un cop emancipat, el nou país es va veure immers en una intensa i duradora guerra civil que es va perllongar des de 1975 fins al 2002.

El país posseeix abundants jaciments minerals i petrolífers, i la seva economia ha crescut a un ritme molt alt des dels anys 1990, especialment des del final de la guerra civil.

Tot i això, el nivell de vida de la major part dels angolesos és molt baix, i els seus índexs d’expectativa de vida i mortalitat infantil estan entre els pitjors de l’món.

És un país amb grans desigualtats econòmiques, ja que la major part de la riquesa està en mans d’un percentatge molt petit dels seus habitants

El seu sistema de govern és la democràcia multipartidista, amb un règim presidencialista. És membre de la Unió Africana, de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa i de la Comunitat de Desenvolupament de l’Àfrica Austral.

Font: wikipedia