Abéché

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 17 de juny de 2021

Abéché és una ciutat del Txad, capital de la prefectura d’Ouaddaï.

Té una població de 75.855 habitants (2006), el que la fa la quarta en importància al seu país. La ciutat era el capital del regne de Ouadaï fins que França va prendre el poder. En aquella època, era la ciutat més gran del Txad amb 28.000 habitants, però les epidèmies van reduir la població a 6000 habitants en 1919.

Avui, la ciutat es coneix pels seus mercats, dues mesquites, església, la plaça de la Independència, i el palau del Sultà. Hi ha també un petit aeroport just fora de la ciutat amb vols a N’Djamena.

Abéché va prendre nom internacional a causa de la crisi de l’ONG Arca de Zoé. El 25 d’octubre de 2007, van ser detinguts 16 europeus en Abéché acusats de segrest i tràfic de menors entre els quals hi havia sis membres francesos de l’ONG, set membres d’una tripulació espanyola de la companyia Girjet i tres periodistes francesos que cobrien l’evacuació.

Després de ser acusats d’al tribunal de Abéché, van ser traslladats a N’Djamena (la capital de l’Txad) a causa de la pressió de la comunitat internacional. Després de 16 dies de captiveri, van ser alliberats els primers a l’avió presidencial francès i els altres en un Falcon de l’exèrcit d’Espanya. Els membres de l’ONG, encapçalats per Eric Bretau i Emele Loulech, segueixen empresonats a l’espera de judici.

El Govern d’Espanya va anunciar el finançament de l’educació dels 103 nens que anaven a ser evacuats a la Cimera Iberoamericana de 2007.

L’Aparell de la Companyia Girjet segueix segrestat al petitíssim aeroport d’Abéché, on va ser portat a través d’un engany per la tripulació formada per Agustín Rey, Sergio Muñoz, Tatiana Suárez, Carolina Jean, Sara López, Mercedes Calleja i Daniel G. Banderas .

Font: wikipedia