Maurici

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 27 de desembre de 2020

Maurici -oficialment la República de Maurici- és un país sobirà insular situat al sud-oest de l’oceà Índic, a uns 900 quilòmetres de Toamasina, ciutat a la costa oriental més propera de Madagascar i, aproximadament a 3.800 quilòmetres en direcció sud-oest de el cap Comorin a l’extrem sud de l’Índia. La seva capital i localitat més poblada és Port Louis.

Aquest estat té una superfície de 2.040 km², el 91% de la qual pertany a l’Illa Maurici i la resta a illes més petites: Sant Brandón o Cargados Carajos, Rodrigues i les illes Agalega.

Maurici forma part de les illes Mascareñas, al costat de l’illa francesa de la Reunió, a uns 170 quilòmetres a l’oest

Maurici va ser nomenat primer Dina Arobi per navegants àrabs durant l’Edat Mitjana, que van ser els primers a visitar l’illa.

En 1507 els mariners portuguesos van trobar l’illa deshabitada. L’illa apareix amb el nom de Cirne en els primers mapes portuguesos, probablement a causa de la presència del dodo, au no voladora que era abundant en aquest moment.

El marí portuguès Pedro de Mascarenhas, va donar el nom d’illes Mascareñas a l’arxipèlag.

En 1598 una esquadra neerlandesa a el comandament de l’almirall Wybrand Van Warwyck va desembarcar a Grand Port i va nomenar l’illa Maurici, en honor del príncep Maurici de Nassau, estatúder dels Països Baixos.

Més tard l’illa es va convertir en una colònia francesa i va passar a cridar Illa de França. El 3 de desembre de 1810 els francesos van haver de cedir-la, després de la derrota de Napoleó.

Sota el domini britànic el nom de la illa va tornar a Maurici. També es coneix comunament com Mauritius en anglès, Maurici o Île Maurici en francès, Moris en crioll